Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek na drożdżach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 3 dag
sól 3 łyżeczki
cukier 1 łyżka
DODATKOWO:
maka do podsypywania
woda 3,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek na drożdżach

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą oraz cukrem, drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i razem z pozostałą wodą dodać do mąki, zagnieśc ciasto ja robię to przy pomocy robota i wyrabiam około 5 min. Ciasto po wyrobieniu posypać po wierzchu niewielką ilością mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chlebek na drożdżach foto
2
Stolnicę posypać mąką ja do tego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i podzielić na pół i po uformowaniu bochenka przełożyć do uszykowanych dwóch foremek po wierzchu posmarować zimną wodą i delikatnie posypać mąką ja też posypałam pełnoziarnistą, jeszcze raz odstawić na 40 minut.
Krok 2 - Chlebek na drożdżach foto
3
Piec w temp. 210 st przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 st i piec kolejne 50-60 minut to zależy od naszych foremek i piekarnika ja piekłam 50 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić.
Krok 3 - Chlebek na drożdżach foto
4
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Krok 4 - Chlebek na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.01.2014 09:32
aż chce się jeść :) piękie wyrósł :)
Aleksandra/Olcia 13.01.2014 18:44
smakowity chlebek
Monika10 13.01.2014 18:31
ładnie wyrośnięty, napewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak