Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    900 g
  • mąka orkiszowa typ 2000

    100 g
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    100 g
  • orzeszki piniowe

    50 g
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • rodzynki

    królewskie 150 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • cukier drobny

    trzcinowy 1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową i wymieszać.
Krok 2 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Dosypać płatki owsiane, otręby, słonecznik, orzeszki, żurawinę i rodzynki królewskie, ponownie wymieszać.
Krok 3 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Dosypać sól morska jodowaną, za każdym razem mieszać.
Krok 4 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Wsypać drobny cukier trzcinowy i znowu wymieszać.
Krok 5 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Świeże drożdże pokruszyć w palcach, dodać do pozostałych składników, wymieszać.
Krok 6 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Wlać letnią wodę.
Krok 7 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 8 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 9 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 10 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
Smacznego !
Renata9
Chlebek upieczony z dodatkiem rodzynek królewskich oraz innymi bakaliami. Polecam go dla smakoszy słodkich wypieków na śniadanie z nabiałem lub ulubionymi konfiturami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat