Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 900 g
mąka orkiszowa typ 2000 100 g
płatki owsiane 2 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
słonecznik łuskany 100 g
orzeszki piniowe 50 g
żurawina suszona 1 łyżka
rodzynki królewskie 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier drobny trzcinowy 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Porada

Chlebek upieczony z dodatkiem rodzynek królewskich oraz innymi bakaliami. Polecam go dla smakoszy słodkich wypieków na śniadanie z nabiałem lub ulubionymi konfiturami.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową i wymieszać.
Krok 1 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
2
Dosypać płatki owsiane, otręby, słonecznik, orzeszki, żurawinę i rodzynki królewskie, ponownie wymieszać.
Krok 2 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
3
Dosypać sól morska jodowaną, za każdym razem mieszać.
Krok 3 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
4
Wsypać drobny cukier trzcinowy i znowu wymieszać.
Krok 4 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
5
Świeże drożdże pokruszyć w palcach, dodać do pozostałych składników, wymieszać.
Krok 5 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
6
Wlać letnią wodę.
Krok 6 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
7
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 7 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 8 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 9 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami królewskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak