Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 800 g
mąka orkiszowa typ 2000 200 g
ostropest mielony 2 łyżki
słonecznik łuskany 150 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
olej z pestek winogron 1 łyżka
sezam czarny 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron.

Kroki postępowania

2
Do miski wsypać mąki oraz ostropest mielony, wymieszać.
Krok 1 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
4
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i wsypać do miski.
Krok 2 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
5
Wsypać sól, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 3 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
6
Wsypać cukier i wymieszać.
Krok 4 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
7
Wlać olej z pestek winogron.
Krok 5 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
8
Wsypać czarny sezam.
Krok 6 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
10
Świeże drożdże pokruszyć i dodać do całości.
Krok 7 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
11
Na końcu wlać wodę.
Krok 8 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
12
Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 9 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
13
Następnie przełożyć do silikonowych foremek i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 10 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
14
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 11 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
15
Wystudzić na kratce.
Krok 12 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto
16
Smacznego !
Krok 13 - Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z czarnym sezamem na oleju z pestek winogron. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 27.07.2015 18:04
Pyszny, domowy i pachnący chlebuś ;)
Beatris 27.07.2015 16:29
Pyszny domowy chlebek:)
pestka 27.07.2015 13:56
pyszny chlebek
bietka 27.07.2015 11:28
pyszny, zdrowy chlebek, aż chciałoby się go spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak