Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
dynia 1 szklanka (mus z pieczonej dyni)
kasza kukurydziana 1/2 szklanki
zakwas żytni 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią (typ 500) wymieszać z zakwasem, wodą i połową musu z pieczonej dyni w szklanym naczyniu.
Zakwas zawsze robię na mące żytniej razowej.
Mus z dyni otrzymałam przez przetarcie blenderem upieczonej dyni typu Hokkaido.

Krok 1 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto
2
Naczynie przykryć i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce np. przy kaloryferze.
W cieście powinny się pojawić pęcherzyki powietrza.
Krok 2 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto
3
Następnie dodać drobnoziarnistą kaszę kukurydzianą tzw. polentę i resztę musu z pieczonej dyni. Wymieszać.
Krok 3 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto
4
Następnie dodać razową mąkę pszenną (typ 2000) doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut (w celu 'zawiązania' glutenu).
Krok 4 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto
5
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej o długości około 20 cm, wygładzić powierzchnię, nasmarować ją olejem.
Krok 5 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto
6
Formę umieścić w piekarniku nagrzanym na minimum na godzinę. Cisto zwiększy objętość.
Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjąć z piekarnika, po 15 minutach z formy, studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.
Krok 6 - chlebek eksperymentalny pszenno żytni z dynią i polentą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 20.11.2014 18:35
wiesz, dla mnie rewelacja :)
Futka 16.11.2014 22:09
Eksperyment udany! Wspaniały i smaczny chlebek :)
Kejti 12.11.2014 08:46
Smacznie się zapowiada :-)
IKrakowianka 11.11.2014 20:42
super wyszedł
Jadwiga/Jaga85 11.11.2014 18:59
Bardzo fajny chlebek!
Katarzyna59 11.11.2014 17:59
ciekawy pomysł
norweska20 11.11.2014 16:51
wygląda kusząco..z dynią -muszę w końcu spróbować
Bernadeta1 11.11.2014 15:58
Jak zawsze Twoje chlebki są rewelacyjne i zachęcają do pieczenia
brioszka 11.11.2014 15:28
wow super :)
Renata9 11.11.2014 14:47
Zrobiłaś bardzo pyszny chlebek
IwonaDD 11.11.2014 14:36
prezentuje się smacznie, dodatek polenty bardzo ciekawy, myślę, że wzbogacił smak na duży "+"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak