Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 dużych
mleko ciepłe 1,5 szkl.
sok marchwiowy 1/2 szkl.
cukier kryształ 1,5 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
olej z pestek winogron 1,5 szkl.
skórka pomarańczowa otarta z 1 owocu
drożdże świeże 100 g
cukier waniliowy 2 op.
mąka tortowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko

Kroki postępowania

1
Całe jajka w temp. pokojowej wbić do dużego garnka, dodać sól, cukier kryształ i cukier waniliowy. Zmiksować całość na puszysty kogel-mogel.
Krok 1 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto
2
Do masy jajecznej wkruszyć całą kostkę świeżych drożdży.
Krok 2 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto
3
Dodać skórkę otartą z dużej pomarańczy. Delikatnie przemieszać łyżką, a następnie wlać ciepłe mleko i olej - już nie mieszać.
Krok 3 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto
4
Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i pozostawić na 10-12 godzin w temp. pokojowej, aby drożdże namnożyły się i powstał solidny rozczyn.
Krok 4 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto
5
Do zaczynu wsypać mąkę tortową, zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dolać sok marchewkowy i krótko zmiksować do połączenia.
Nakryć pokrywką i odstawić na 20-30 minut do podrośnięcia.
Krok 5 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto
6
Dwie duże lub cztery małe keksówki wyłożyć alu-folią lub papierem do pieczenia, wlać ciasto, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec do suchego patyczka.

Upieczone chlebki pozostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny, a następnie wyjąć z foremek na kratę i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6 - Chlebek drożdżowy z sokiem marchewkowym - na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.02.2016 10:04
Polecam - chlebuś jest przepyszny, lekki, puszysty, mięciutki :)
Babeczka35 18.02.2016 19:25
Ciekawy przepis.
Renata9 18.02.2016 17:07
Pomysłowy chlebek i na pewno bardzo smaczny :-)
adelajda 18.02.2016 15:45
Dobre masełko do tego chlebka i będzie pysznie
Bernadeta1 18.02.2016 15:26
prezentuje się rewelacyjnie, chętnie bym zjadła taki chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak