Chlebek dla dwojga

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Ciasto francuskie, a w nim same dobroci. Upieczone, nadziane, wygląda jak chlebek. Idealne na romantyczną kolację.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki chlebka

  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    5 sztuk
  • serek kremowy

    1 opakowanie
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • sezam

    2 duża łyż.
  • białko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Oregano suszone Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Piersi z kurczaka przecinamy tworząc sakiewkę.
Wnętrze piersi grubo smarujemy serkiem i wkładamy pomidorki.
Gotową nadzianą sakiewkę układamy na środku ciasta francuskiego.
Boki ciasta nacinamy i zaplatamy tworząc mumię.
Białkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta, na koniec posypujemy sezamem.
Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach do zarumienienia.

Upieczony chlebek najlepiej smakuje na ciepło. Można go podać z warzywami i sosem jogurtowym. Zamiast sezamu można również posypać makiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat