Chlebek cukiniowy z ziarenkami i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1,5 szkl.
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    duza szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/3 łyżeczki
  • cukier

    1 szkl.
  • olej z orzechów włoskich

    1/4 szkl.
  • jajko

    1 duże
  • skórka cytrynowa

    do smaku
  • ziarna słonecznika

    2-3 łyżki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • migdały mielone

    2-3 łyżki
  • orzechy

    2-3 łyżki
  • masło

    do formy
  • cukinia

    1 szkl.
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnym naczyniu połączyć startą cukinię (ze skórką), olej orzechowy, cukier, roztrzepane jajko, skórkę startą w wyszorowanej cytryny, ziarenka i orzechy - dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać tylko tyle, aby suche składniki zawilgotniały od mokrych.
Masa nie powinna być wymieszana zbyt dokładnie!

Foremkę keksową wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 50-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Po upieczaniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut, a następnie wyjąć na kratkę i wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat