Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna pełnoziarnista
1,5 szkl. -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
sól
duza szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/3 łyżeczki -
cukier
1 szkl. -
olej z orzechów włoskich
1/4 szkl. -
jajko
1 duże -
skórka cytrynowa
do smaku -
ziarna słonecznika
2-3 łyżki -
ziarna sezamu
2 łyżki -
migdały mielone
2-3 łyżki -
orzechy
2-3 łyżki -
masło
do formy -
cukinia
1 szkl. -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Chlebek cukiniowy z ziarenkami i orzechami
W osobnym naczyniu połączyć startą cukinię (ze skórką), olej orzechowy, cukier, roztrzepane jajko, skórkę startą w wyszorowanej cytryny, ziarenka i orzechy - dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać tylko tyle, aby suche składniki zawilgotniały od mokrych.
Masa nie powinna być wymieszana zbyt dokładnie!
Foremkę keksową wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 50-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Po upieczaniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut, a następnie wyjąć na kratkę i wystudzić.
Komentarze (0)