Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny.

Składniki:

U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa:

cukinia 300 gramów
olej z pestek dyni 200 mililitrów
cukier 200 gramów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 400 gramów
pestki dyni 60 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu. W jednej misce dokładnie wymieszać olej, cukier, jajka i na końcu cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.07.2018 19:20
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak