Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni

Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa:

  • cukinia

    300 gramów
  • olej z pestek dyni

    200 mililitrów
  • cukier

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    400 gramów
  • pestki dyni

    60 gramów
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu. W jednej misce dokładnie wymieszać olej, cukier, jajka i na końcu cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

18.07.2018 19:20
Pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat