Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bułgarski

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na 2 bochenki

mąka pszenna 1 kg
jajko 3 duże
sok z cytryny 2 łyżki
olej słonecznikowy 3 łyżki
cukier 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mleko 500 ml
drożdże świeże 40 g

dodatkowo

masło 125 g
ziarna

Porada

kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki / dyni do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bułgarski

Kroki postępowania

1
Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia 10-15 minut. Pozostałe składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ugnieść ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem - ciasto łatwo odejdzie. Przykryć folią spożywczą i ostawić do podwojenia objętości. U mnie zajęło to godzinę, ale może zająć dłużej.
Krok 1 - Chlebek bułgarski foto
2
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. jeżeli miska będzie wysmarowana olejem, nie będzie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu.
Krok 2 - Chlebek bułgarski foto
3
Placki ciasta smarować rozpuszczonym masłem i układać na sobie. Następnie podzielić na 8 lub 12 części ( zdjęcie) tak aby powstały trójkąty. Zawijać od szerszej strony w ruloniki - tak jak rogaliki
Krok 3 - Chlebek bułgarski foto
4
Układać w blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej mące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - ok 30 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami. U mnie mieszanka słonecznik, pestki dyni, sezam. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzać żeby skórka nie przypiekła się zbytnio. PO upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego:)
Krok 4 - Chlebek bułgarski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 24.06.2015 11:53
Super przepis
Wiktoria29 20.06.2015 20:28
bardzo apetycznie wygląda,chętnie bym zjadła
as28 20.06.2015 17:56
fajny przepis
Stenka 20.06.2015 17:43
Chętnie bym zjadła
Ewa Wojtaszko 20.06.2015 16:57
fajna ta bułeczka,w sam raz na podwieczorek :)
Mniam 20.06.2015 16:45
Takie rogaliczki z chęcią zjadłabym do herbatki :)
Benita 20.06.2015 16:08
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością smakuje wyjątkowo.
Anna133 20.06.2015 16:03
wspaniałe połaczenie
asienka15 20.06.2015 16:02
cudowne...
Maridka19 20.06.2015 15:23
Woww wygląda rewelacyjnie :)
leonowie 20.06.2015 15:21
Dziękuję, wyszedł świetny:)
tomek18 20.06.2015 15:10
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak