Chlebek bananowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, dlatego postanowiłam urozmaicić nimi jedno z moich ulubionych ciast. Dojrzałe, słodkie banany i śliwki tworzą duet idealny, który zachwyci podniebienia małych oraz dużych smakoszy. Delikatna nuta cynamonu dodaje ciastu cudownego smaku i aromatu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • banan

    4 sztuki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0,5 szklanki
  • masło

    80 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • śliwki

    8 sztuk
  • cukier puder

    1 łyżka
  • płatki kokosowe

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i mieszamy.

KROK 2. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Keksówkę o wymiarach 30cm x 12cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu (w dwóch rzędach) układamy obok siebie kawałki śliwek, które delikatnie oprószamy cynamonem.

KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem oraz płatkami kokosowymi (opcjonalnie).

Futka
Do ciasta możemy dodać także ulubione orzechy i ziarna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat