Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy z migdałami
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie jest dokładnie połączone z maślaną masą. Do dokładnie zmiksowanej maślano - jajecznej masy dodaj rozgniecione widelcem banany i sok z cytryny, całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Następnie dodawaj po jednej łyżce suche składniki i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj migdały i wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 30x11 cm.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Upieczone ciasto zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
*Inspiracją do upieczenia ciasta był ten przepis Berniki: http://www.gotujmy.pl/chlebek-dyniowo-bananowy,przepisy,145825.html
Moje wersja nieco odbiega od oryginału, jednak punktem wyjścia był właśnie ten przepis. Ja puree z dyni zastąpiłam dodatkową porcją bananów, znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zrezygnowałam z groszków czekoladowych, a ekstrakt waniliowy zamieniłam na sok z cytryny.