Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy z migdałami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 280 gram
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
masło miękkie 100 gram
sok z cytryny 1 łyżka
migdały blanszowane w słupkach 1 szklanka
banan 4 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy z migdałami

Suche składniki z wyjątkiem migdałów przesyp do miski i wymieszaj.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie jest dokładnie połączone z maślaną masą. Do dokładnie zmiksowanej maślano - jajecznej masy dodaj rozgniecione widelcem banany i sok z cytryny, całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Następnie dodawaj po jednej łyżce suche składniki i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj migdały i wymieszaj.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 30x11 cm.

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Upieczone ciasto zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

*Inspiracją do upieczenia ciasta był ten przepis Berniki: http://www.gotujmy.pl/chlebek-dyniowo-bananowy,przepisy,145825.html
Moje wersja nieco odbiega od oryginału, jednak punktem wyjścia był właśnie ten przepis. Ja puree z dyni zastąpiłam dodatkową porcją bananów, znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zrezygnowałam z groszków czekoladowych, a ekstrakt waniliowy zamieniłam na sok z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 24.06.2014 09:08
fantastyczny chlebek
anemon 14.01.2014 13:03
W nazwie jest "chlebek", ale to raczej jak dla mnie ciasto niż chleb. Taki amerykański chlebek.
Bernadeta1 14.01.2014 10:15
super przepis na domowy chlebek
anemon 06.01.2014 19:22
Świetnie, że skorzystałaś z tego przepisu i cieszę się, że ciasto Ci smakowało.
Alex_M 05.01.2014 17:31
jak obiecałam tak zrobiłam :) ciasto wyszło bardzo smaczne :) pominęłam jedynie migdały bo córeczka jeść ich nie może i przyprawę do piernika ;)
Alex_M 30.12.2013 15:00
ooo tak :) mam sporo bananów więc dziś zrobię :)
barbara11561 08.12.2013 16:27
świetny,podoba mi się przepis:)
Grazyna0211 14.11.2013 12:02
świetny pomysł a chlebek wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 21.09.2013 21:03
jaki cudny
alaaa 20.09.2013 18:14
do takiego chlebka nawet masła nie potrzeba
anemon 01.09.2013 06:48
Misiu, on za każdym razem tak mi pęka, chyba taka jego uroda.
misia53 01.09.2013 01:22
Ten wierzch chlebka jest po prostu niesamowity
anemon 24.08.2013 10:59
Naprawdę jest bardzo smaczny, polecam i dziękuję.
Róża1 24.08.2013 10:53
na pewno jest pyszny:-) , ciekawy pomysł!
Mniam 04.08.2013 22:20
Super! Zabieram do księgi.
Czarnula87 04.08.2013 22:18
doskonały pomysł na pyszny chleb
Pomocnik 04.08.2013 21:11
świetny chlebek
migotka28 04.08.2013 19:56
wspaniale wygląda
Mira85 04.08.2013 19:19
Chlebek rewelacja
Milena87 04.08.2013 18:45
ciekawy taki chlebek
KasiaK90 04.08.2013 18:44
świetny pomysł, ciekawa jestem jego smaku
patryska76 04.08.2013 18:43
Z pewnością dobrze smakuje ;-)
anemon 04.08.2013 18:04
Dziękuję dziewczyny, naprawdę jest dobry, a wypróbowałam wiele przepisów i zawsze było jakieś ale... Żałuję jedynie, że nie udało mi się zrobić lepszego zdjęcia, bo choć piekłam go już 3 razy, to za każdym razem jest mi "wyrywany z kadru".
Beatris 04.08.2013 17:59
Bananowego chlebka jeszcze nie robiłam. Twój wygląda tak apetycznie, że z pewnością się skuszę i taki przygotuję.
2milutka 04.08.2013 17:58
zabieram przepis do wypróbowania...apetyczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak