Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 110 g
pełnoziarnista maka pszenna 300 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
cukier 220 g
ciemna melasa 1 łyżka
jajko 3 sztuki
kwaśna śmietana 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
gorzka czekolada 100 g
banan 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy

1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i solą. Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
2. Do dużej miski wkładamy masło i cukier, ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy jajka (po jednym), miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy banany, śmietanę, melasę i ekstrakt waniliowy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki i pieczemy około 60 minut. Chlebek wyciągamy z foremki po 15 od momentu wyjęcia z piekarnika. Odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia na kratkę, tak aby nie zaparzył się od dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.01.2013 12:07
ale pychota taki chlebek
Anna169Hosz 08.10.2012 09:12
Zapowiada się smacznie.
polly66 14.09.2012 10:46
robiłam bananowy, ale z maki kukurydzianej. Ten zaś wygląda o niebo lepiej;)
niedozywiona 10.09.2012 10:56
śliczny :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak