Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek pita z patelni

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy przepis na pyszne chlebki pita, które usmażysz na patelni. Tak przygotowane chlebki wypełnij ulubionymi sosami oraz nadzieniem, np. kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym czy innymi warzywami.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki
mleko 2% 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pita z patelni

  • domowy przepis na chlebki pita
  • chlebki pita z patelni
  • łatwe do przygotowania 
  • gotowe chlebki pita wypełnisz ulubionym nadzieniem

1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i odstaw aby odpoczęło około 1 godzinę.

2. Delikatnie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Przy pomocy niewielkiej miseczki wytnij kółka.

3. Zimne placki natnij delikatnie od góry tak aby powstała kieszeń. 

4. Patelnię z grubym dnem dobrze nagrzej, a następnie zmniejsz gaz i smaż na niej powoli z dwóch stron chlebek. Trwa to do 15 min (ja sprawdzam patyczkiem czy już jest gotowe).

5. Gotowe! Napełnij chlebki pita tym czym chcesz i lubisz :)

Z podanych składników powinno wyjść około 6 chlebków pita. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 04.04.2012 09:33
pycha
czekoladka_m 16.08.2011 14:40
Genialny ten chlebek;) polecam!
Misiek1 17.01.2011 18:35
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak