Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3 szklanki -
jajko
2 sztuki -
olej
2 łyżki -
mleko 2%
3/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta
Sposób przygotowania
Następnie rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką na grubość 1 cm, przy pomocy niewielkiej miseczki wyciąć kółka.
Patelnię z grubym dnem dobrze nagrzać, zmniejszyć gaz i smażyć na niej powoli z dwóch stron nasz chlebek, trwa to do 15 min (ja sprawdzam patyczkiem czy już jest gotowe)Zimne placki nacinamy delikatnie od góry tak aby powstała nam kieszeń, którą napełnimy tym czym chcemy i tym co lubimy.
Z tej porcji wychodzi 6 sztuk.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się