Chlebek ala pita

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • mleko 2%

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i odstawić aby odpoczęło około 1 godz.
Następnie rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką na grubość 1 cm, przy pomocy niewielkiej miseczki wyciąć kółka.
Patelnię z grubym dnem dobrze nagrzać, zmniejszyć gaz i smażyć na niej powoli z dwóch stron nasz chlebek, trwa to do 15 min (ja sprawdzam patyczkiem czy już jest gotowe)Zimne placki nacinamy delikatnie od góry tak aby powstała nam kieszeń, którą napełnimy tym czym chcemy i tym co lubimy.
Z tej porcji wychodzi 6 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 04.04.2012 09:33
pycha
czekoladka_m 16.08.2011 14:40
Genialny ten chlebek;) polecam!
Misiek1 17.01.2011 18:35
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat