CHLEBEK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    500 g
  • mąka żytnia

    500 g
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CHLEBEK foto
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Z podanych składników wyrobić jednolite ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - CHLEBEK foto
Wyrośnięte ciasto przerobić z mąką i podzielić na dwie równe części.
Krok 3 - CHLEBEK foto
Ciasto wyłożyć do dwóch keksowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - CHLEBEK foto
Piec około 60 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.11.2016 11:02
na pewno pysznie smakuje
anemon 26.04.2013 12:10
Nie ma to jak swojski chleb.
barbara11561 13.04.2013 19:14
pyszny chlebek
Bernadeta1 06.03.2013 00:36
bardzo smacznie wygląda
Elżbieta17 19.02.2013 17:29
absolutnie nie ma to żadnego znaczenia, mąka razowa wg. upodobania i smaku...
SmacznaPyza 18.02.2013 12:43
mąka razowa oznacza mąkę z pełnego przemiału, ale nie wiemy tutaj z jakiego zboża była
Pola5 25.01.2013 21:55
dobry przepis, dzięki ziemniakom nie nie jest suchy i dłużej utrzymuje świeżość :-)
Iwusia 12.01.2013 23:07
taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy i najzdrowszy
olkaaa 14.12.2012 09:59
super przepis
fictor123 08.12.2012 18:39
fantastyczny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat