Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny 2,5_3 43Z011

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 300 ml
mąka żytnia 300 g
mąka pszenna 250 g
cukier 1/2 łyżki
sól 1 łyżeczka
drożdże 1,5 łyżeczki
pestki dyni 4 łyżki
oliwa 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny 2,5_3 43Z011

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Ustaną w pokojowej temperaturze przefiltrowaną wodę wlewam do misy. Dodaję oliwę i wsypuję mąki: żytnią typ 720 oraz pszenną typ 650. Dodaję cukier, sól, a na końcu drożdże. Włączam maszynę. Po 50 minutach, gdy maszyna da sygnał dodaję 2 łyżki pestek dyni. Po kolejnych 20 minutach, gdy odbędzie się ostatnie mieszane wsypuję resztę pestek starając się docisnąć pestki do ciasta. Upieczony chleb miał wagę 780g, a wysokość 9 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 13.10.2012 22:11
wygląda na bardzo apetyczny
zuzanna_z 23.07.2012 12:34
muszę spróbować
MAR3STA 14.03.2012 21:58
świetny z pestkami
Urszula5 13.03.2012 20:06
uwielbiam domowy chleb
Monika111 13.03.2012 09:26
SUPER! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak