Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia 2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżka
woda letnia ok. 1/2 litra
drożdże świeże 4 dag
olej 3 łyżki
żurawina suszona 3 łyżki
pestki słonecznika 3 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
masło 2 łyżki do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewam szklankę lekko ciepłej wody, rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto
2
Do dużej miski wsypuję przesiane obie mąki, sól, dodaję olej - mieszam łyżką.
Krok 2 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto
3
Dodaję teraz żurawinę, siemię lniane, pestki słonecznika oraz wyrośnięte drożdże, zagniatam ciasto, dodając stopniowo lekko ciepłą wodę (tyle, ile potrzeba).
Krok 3 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto
4
Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie będzie przywierało do ręki, nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Krok 4 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto
5
Po wyrośnięciu ciasto podwoi objętość. Przekładam je na stolnicę i formuję podłużny prostokąt, ponieważ użyłam długiej, wąskiej blaszki. Można ciasto podzielić na 2 części i upiec w dwóch krótkich brytfankach.
Krok 5 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto
6
Przekładam chleb do wysmarowanej, oprószonej mąką formy i nacinam po skosie, następnie smaruję wierzch za pomocą silikonowego pędzelka rozpuszczonym, lekko ciepłym masełkiem (2 łyżki). Pozostawiam na ok. 30 min. do wyrośnięcia i wstawiam do rozgrzanego piekarnika - 180st. C na ok. 45-50min.
Krok 6 - Chleb żytnio - pszenny z żurawiną i słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 02.01.2016 22:42
Dobre i smaczne pieczywo.
Mama niejadka 02.01.2016 21:04
Domowe pieczywo najlepsze
marenka 02.01.2016 17:41
na pewno smaczny
adelajda 02.01.2016 17:07
Domowy najlepszy
2milutka 02.01.2016 17:00
Pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak