Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny z ziemniakami - na zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 300g jasna
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka pszenna 100 g
ziemniaki ugotowane 150 g
zakwas żytni 50 g
zakwas pszenny 150g pełnoziarnisty
sól 10 g
miód płynny 2 łyżeczki
woda letnia 350 ml
słonecznik łuskany 2-3 łyżki

Porada

Chleb można zostawić do wyrośnięcia w lodówce, ale będzie to trwało bardzo długo - miąższ tak wyrastającego chleba będzie bardzo sprężysty, o drobniutkich dziurkach. Chleb w wysokiej temp. rośnie dość szybko, ale ma większe i mniej regularne dziurki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny z ziemniakami - na zakwasie

Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.

Mąki połączyć z solą i słonecznikiem, wymieszać. Dodać letnią wodę wymieszaną z miodem i zakwasami, wymieszać ciasto, które będzie gęste i lepiące.

Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i gęsto wysypać mąką graham albo otrębami żytnimi - wypełnić ciastem i kilka razy uderzyć dnem foremki o blat kuchenny, aby ciasto weszło w każdy zakamarek. Blaszkę włożyć do reklamówki, zawiązać i odstawić do wyrośnięcia. Im chłodniejsze miejsce, tym dłużej ciasto będzie rosło, a chleb po upieczeniu będzie miał mniejsze dziurki.

Kiedy ciasto wypełni całą foremkę, wyjąć z worka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230*C (grzałka dola i górna) - piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 200*C i dopiekać 35-45 minut.
Jeśli chleb za szybko się zrumieni, można go nakryć alu-folią.

Upieczony chleb wyjąć z foremki na kratkę i pozostawić do ostygnięcia przynajmniej przez godzinę, a najlepiej kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.11.2014 08:16
To efekt jego długiego wyrastania w niskiej temperaturze :) Rósł na balkonie przy ok. 8-10*C, przez jakieś 12 godzin. Czasem idzie to szybciej, a czasem jeszcze wolniej! Zresztą za każdym razem chlebek wygląda po upieczeniu zupełnie inaczej ;) Kto by nie korzystał z tego przepisu, zawsze chleb wychodzi inny, na co pewnie ma wpływ zarówno rodzaj mąki, gęstość i aktywność zakwasu, jak i oczywiście temp. wyrastania.
Skotka 25.11.2014 22:31
Podoba mi się struktura tego chleba
jola91 25.11.2014 18:42
Świetny chlebek, ciekawi mnie jego smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak