Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny z ziemniakami - na zakwasie
Mąki połączyć z solą i słonecznikiem, wymieszać. Dodać letnią wodę wymieszaną z miodem i zakwasami, wymieszać ciasto, które będzie gęste i lepiące.
Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i gęsto wysypać mąką graham albo otrębami żytnimi - wypełnić ciastem i kilka razy uderzyć dnem foremki o blat kuchenny, aby ciasto weszło w każdy zakamarek. Blaszkę włożyć do reklamówki, zawiązać i odstawić do wyrośnięcia. Im chłodniejsze miejsce, tym dłużej ciasto będzie rosło, a chleb po upieczeniu będzie miał mniejsze dziurki.
Kiedy ciasto wypełni całą foremkę, wyjąć z worka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230*C (grzałka dola i górna) - piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 200*C i dopiekać 35-45 minut.
Jeśli chleb za szybko się zrumieni, można go nakryć alu-folią.
Upieczony chleb wyjąć z foremki na kratkę i pozostawić do ostygnięcia przynajmniej przez godzinę, a najlepiej kilka godzin.