Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny z ziarnami

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 0,75 l
mleko ciepłe 0,25 l
mąka żytnia 40 dag
mąka pszenna 50 dag
pestki dyni 1 szkl
słonecznik łuskany 1 szkl
drożdże świeże 40 g
sól 2 łyżki
siemię lniane 0,5 szkl
płatki owsiane 0,5 szkl
otręby pszenne 0,5 szkl
otręby owsiane 0,75 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny z ziarnami

Kroki postępowania

1

Wymieszać obie mąki, dodać do nich zaczyn z drożdży (przygotowany według informacji na opakowaniu).

Krok 1 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto
2
Wsypać pestki dyni i słonecznika.
Krok 2 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto
3
Wsypać pozostałe suche składniki.
Krok 3 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto
4

Wymieszać razem wodę i mleko, następnie dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto i odstawić, żeby wyrosło.

Krok 4 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto
5

Przelać ciasto do foremek i pozostawić na 20 minut, aby podrosło.

Piec około godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Krok 5 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto
6
Chlebek dobrze wystudzić.
Krok 6 - Chleb żytnio-pszenny z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.09.2015 16:00
u mnie dzisiaj też domowy chlebek ale na zakwasie :) właśnie się upiekł i pachnie w całym domu :)
gusia1000 22.09.2015 14:05
Domowy najlepszy.
misia53 02.09.2015 22:17
ładny chlebek ci wyzedł
Damiano
Damiano 02.09.2015 13:10
smaczny chlebek
Justi2401 02.09.2015 12:48
Wspaniałe i zdrowe domowe pieczywo :)
krokus 02.09.2015 12:30
Domowy najlepszy
agaK. 02.09.2015 10:55
Dużo ziarna, fajny chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak