Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 7 gram/opakowanie
mąka żytnia 1 szklanka
mąka chlebowa 500 dag
olej 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki
woda letnia 270 ml
siemię lniane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym...

drożdże suche w misie robota wymieszać z letnią wodą i na 5 minut zostawić

wsypać obie mąki, sól, olej, siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut

zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować

na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut

piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą i włożyć do piekarnika

po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce

chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak