Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio pszenny na zakwasie z siemieniem lnianym
zaczyn:
- 200g mąki żytniej 2000
- 1 łyżka zakwasu
- około 250g wody
(w oryginalnym przepisie jest 160g wody, niestety ta ilość nie pozwoliła mi dokładnie wymieszać zaczynu i musiałam trochę dodać wody) Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam.
otrębowa namaczanka
- 167g otrębów orkiszowych
- około 250g wrzącej wody
(w oryginalnym przepisie otręby żytnie)
Otręby zalewam wrzątkiem tyle by całe otręby były mokre, nadmiar wody odlewam. Lekko ugniatam i odstawiam. Zaczyn i namaczankę przykrywam talerzami i odstawiam na 12-24h. W efekcie ani zaczyn ani namczanka nie zwiększyła swojej objętości co nie ma wpływu na dalszy etap.
ciasto właściwe
- 375g mąki pszennej typ 750
- 250g mąki żytniej typ 720
- 20g soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant (ewentualnie)
- zaczyn
- namaczanka
- 100g siemienia lnianego
Ciasto dokładnie wyrabiam, około 5-7 minut. Do wymieszania posłużył mi garnek 6 litrowy ponieważ ciasto wyszło dość sporo. Następnie odstawiam na około 2h. Z ciasta odkładam do słoika 4-6 łyżek, przekładam do dużego słoika by mieć za 7 dni gotowy zakwas.
2 keksówki o wymiarach 300x110x75mm. Formy natłuściłam masłem i obsypałam zarodkami pszennymi. Przełożyłam do nich ciasto i odstawiłam do wypełnienia form, czyli na około 2h.
Piekarnik nagrzałam na 250 stopni i piekłam chleby razem 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę na 230 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Mój piekarnik jest gazowy i piecze tylko od spodu.
Chleb po pieczeniu wyciągnij z formy i odstaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu chleb może być dość kwaśny, dlatego powinien jeszcze odstać 24h by miąższ przestał pracować.
Serdecznie polecam