Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio pszenny na zakwasie z siemieniem lnianym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 450 g
zakwas żytni 1 łyżka
woda 250 g
wrzątek 250 g
mąka pszenna 375 g
sól 20 g
drożdże 1,5 łyżeczki
siemię lniane 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio pszenny na zakwasie z siemieniem lnianym

Przepis na 2 chlebki. Trzeba mieć gotowy zakwas do tego przepisu.

zaczyn:
- 200g mąki żytniej 2000
- 1 łyżka zakwasu
- około 250g wody
(w oryginalnym przepisie jest 160g wody, niestety ta ilość nie pozwoliła mi dokładnie wymieszać zaczynu i musiałam trochę dodać wody) Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam.

otrębowa namaczanka
- 167g otrębów orkiszowych
- około 250g wrzącej wody
(w oryginalnym przepisie otręby żytnie)
Otręby zalewam wrzątkiem tyle by całe otręby były mokre, nadmiar wody odlewam. Lekko ugniatam i odstawiam. Zaczyn i namaczankę przykrywam talerzami i odstawiam na 12-24h. W efekcie ani zaczyn ani namczanka nie zwiększyła swojej objętości co nie ma wpływu na dalszy etap.



ciasto właściwe
- 375g mąki pszennej typ 750
- 250g mąki żytniej typ 720
- 20g soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant (ewentualnie)
- zaczyn
- namaczanka
- 100g siemienia lnianego

Ciasto dokładnie wyrabiam, około 5-7 minut. Do wymieszania posłużył mi garnek 6 litrowy ponieważ ciasto wyszło dość sporo. Następnie odstawiam na około 2h. Z ciasta odkładam do słoika 4-6 łyżek, przekładam do dużego słoika by mieć za 7 dni gotowy zakwas.

2 keksówki o wymiarach 300x110x75mm. Formy natłuściłam masłem i obsypałam zarodkami pszennymi. Przełożyłam do nich ciasto i odstawiłam do wypełnienia form, czyli na około 2h.

Piekarnik nagrzałam na 250 stopni i piekłam chleby razem 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę na 230 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Mój piekarnik jest gazowy i piecze tylko od spodu.

Chleb po pieczeniu wyciągnij z formy i odstaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu chleb może być dość kwaśny, dlatego powinien jeszcze odstać 24h by miąższ przestał pracować.

Serdecznie polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 15.04.2013 12:04
pyszny taki domowy chlebek
Stenka 09.04.2013 16:12
pewnie smaczny taki chlebek
Magda24 08.04.2013 18:52
pyszny wypiek
dodi 08.04.2013 09:52
ale smakowitosci dzisiaj
Janina 08.04.2013 09:49
Bardzo smaczne i zdrowe
kasienka23 08.04.2013 09:20
ciekawy przepis, wypróbuję!
aisoglam 08.04.2013 09:07
Bardzo szczegółowo opisany przepis :) Chlebek pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak