Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 250 g
mąka żytnia typ 720 230 g
mąka gryczana pełnoziarnista 120 g
mąka ryżowa 100 g
woda ciepła 300 ml
sól 12 g
miód płynny 40 g
drożdże suche 7-8 g
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach

Kroki postępowania

1
Do dużej miski odważyć zakwas, miód, sól i drożdże.
Krok 1 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
2
Dolać ciepłej wody i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
3
Dodać wszystkie mąki i wstępnie wymieszać łyżką.
Krok 3 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
4
Dosypać słonecznik i kminek.
Krok 4 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
5
Ciasto wyrobić mikserem i nakryć ściereczką - odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
6
Odgazować i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto
7
Wiechrz wyrównać mokrą dłonią i posypać otrębami albo mąką.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. godzinę w temp. 200°C
Krok 7 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.12.2016 11:02
Myślę ,że by mi smakował :)
Malinka 15.12.2016 10:32
Zdrowy, smaczny chlebuś!
Babeczka35 15.12.2016 07:32
Domowy chleb jest najlepszy.
Krzysztof15 14.12.2016 20:13
pyszny chlebek
Futka 14.12.2016 17:34
Najlepszy domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak