Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szklanka zakwasu żytniego 1 szkl
mleko 100 ml
cukru 1 łyżka
świeżych drożdży 10 gram
wody 50 ml
soli 1 łyżka
mąki pszennej typ 650 700 gram
margaryna rozpuszczona 2 łyżki
słonecznik łuskany 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Kroki postępowania

1
POWIEM WAM CO TO JEST ZAKWAS BO CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE WIEDZIEĆ:

Mój zakwas robił się 4 doby - wymieszałam i postawiłam koło grzejnika . Musicie wiedzieć ze 4 dobowy zakwas to jest bardzo młody zakwas i wtedy dodaje się drożdże oprócz niego .

1 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

2 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

3 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

4 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia


Po 4 dobie dodajemy do zakwasu 150 mąki żytniej typ 2000 i 150 ml letniej wody mieszamy. Odstawiamy na osiem godzin .
Krok 1 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
2
. Do miski wsypujemy mąkę .
Krok 2 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
3
Posypujemy solą mieszamy .
Krok 3 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
4
Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem.
Krok 4 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
5
Dolewamy letnia wodę.
Krok 5 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
6
Rozczyn wlewamy do mąki dodajemy szklankę zakwasu i rozpuszczona margarynę .
Krok 6 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
7
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało .
Krok 7 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
8
Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę margaryną i posypana mąką .
Krok 8 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
9
. Na przełożone ciasto posypujemy słonecznikiem .
Krok 9 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
10
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 10 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto
11
Pieczemy 15 minut w 220 stopniach po czym przykręcamy do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut .

Kroimy kiedy ostygnie.
Krok 11 - Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reniaa 16.01.2014 09:07
lubię chlebki domowego wypieku
Alex_M 29.11.2013 13:37
wspaniały domowy chleb :) cudo!
Justynka958 29.11.2013 12:29
uwielbiam :)
Jadwiga/Jaga85 29.11.2013 12:26
Zjadło by się:)
sanielcia 29.11.2013 12:24
pięknie wyrośnięty
kriko 29.11.2013 09:56
pyszny chlebek
dodi 29.11.2013 09:28
zjadłabym z chęcią
Janina 29.11.2013 08:55
Świetny domowy chlebek;)
SmakolykiJoanny 29.11.2013 07:39
Nie jest wcale trudne . Też tak myślałam za pierwszym razem :)
Edith85 29.11.2013 07:34
Nigdy nie robiłam zakwasu, myślałam, że jest bardziej skomplikowane. Pięknie Ci wyszedł ten chlebuś :)
Konczi 29.11.2013 07:16
bardzo lubię, pysznie wygląda
iwi 29.11.2013 07:09
Domowy chlebek najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak