Chleb żytni z żurawiną i orzechami Marcina Budynka

Chleb żytni z żurawiną i orzechami Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 550

    300 g
  • mąki żytniej razowej typ 2000

    200 g
  • sól

    1 łyżka
  • żurawina suszona

    60 g
  • orzechy laskowe

    40 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • migdały

    40 g
  • zakwas żytni

    100 g
  • drożdże

    suszone 1 łyżeczka
  • woda

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oba rodzaje mąki łączymy z solą, żurawiną i posiekanymi orzechami. Dodajemy zakwas i drożdże. Na koniec całość łączymy z wodą. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo – tylko tyle, by składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. otrębami, szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Czas wyrastania może być różny, w zależności od temperatury, w której chleb wyrasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240°C, funkcja - góra + dół. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 °C i pieczemy jeszcze ok. 1 godzinę.
Pod koniec pieczenia chleb wyciągamy z formy, usuwamy papier do pieczenia i ponownie wstawiamy go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zarumieniony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

12.03.2016 18:17
O ! widzę,że czas pieczenia został zmieniony i bardzo dobrze !!!

norweska20

12.02.2016 18:07
świetny dodatek - żurawina ..jadłam tego rodzaju chleb i odpowiadało mi to zestawienie

ben-ka

12.02.2016 17:28
Swojski chlebek to ja lubię, ten jakoś długo pieczony.......chyba bym się bała piec chleb prawie 1,5 godziny:)

ice cubes

12.02.2016 13:58
Własnoręcznie robiony najlepszy :)

tobi1989

12.02.2016 13:32
Ciekawy przepis :)

dom-agi

12.02.2016 11:50
Uwielbiam domowe pieczywo!

Futka

12.02.2016 10:35
Pyszny i aromatyczny chlebek :)

Motorek

12.02.2016 09:20
smaczny chlebek

2milutka

12.02.2016 09:01
Wspaniały chlebek ;)

kasia.s

12.02.2016 09:00
Aż zachciało mi się jeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat