Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy na zakwasie dwusmakowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 30 dag
mąka żytnia 80 dag
woda letnia 80 dag
otręby żytnie 20 dag
żurawina 10 dag
zioła 3 dag czarnuszki
słonecznik łuskany 15 dag
mak 7 dag
sól 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
sezam 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy na zakwasie dwusmakowy

Do miski wrzucamy 50 dag mąki żytniej, 15 dag aktywnego zakwasu żytniego, wlewamy 40 dag letniej wody i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 6 godzin. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta chlebowego wrzucamy resztę mąki (30 dag) , otręby, 40 dag letniej wody, 15 dag aktywnego zakwasu żytniego i 2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy w stosunku 1:2. Do większej części ciasta dodajemy żurawinę i słonecznik (część zostawiamy do posypania chleba) i mieszamy. Do mniejszej części ciasta dodajemy czarnuszkę i sezam, mieszamy. Blaszkę w której będziemy piec chleb (ja użyłam okrągłą dużą blaszkę, która pomieści 2 kg chleba) smarujemy tłuszczem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy ciasto chlebowe, przekładamy je starannie żeby 2 różne smaki się nie pomieszały. To dobry pomysł jeżeli chcemy upiec 2 rodzaje chleba za jednym pieczeniem a mamy do dyspozycji tylko 1 dużą formę. Blaszkę z ciastem chlebowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie nacinamy je, część z czarnuszką posypujemy makiem, cześć z żurawiną posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok 1,5 h w temp 180 st. C. Upieczony chleb studzimy. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 13.05.2014 20:32
Świetny chlebek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak