Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
zakwas żytni 150 ml
woda letnia 700 ml
sól do smaku 1 szt
kminek Prymat 1 opakowanie
słonecznik łuskany 200 gram
żurawina suszona 100 gram

Porada

W tak prosty sposób przygotujesz zdrowy i naturalny chleb, który spokojnie postoi w chlebaku bawet 2 tygodnie. Pamiętaj by używać mąki żytniej razowej typu 2000

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy

Do wcześniej przygotowanego zakwasu dodajemy wodę, mąkę, oraz resztę dodatków.

Dokładnie mieszamy wszystko.

Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie mieszamy je i przekładamy do foremek, wkładamy do pieca w temperaturze 40 stopni i "rośniemy ciasto" przez kolejne 2 godziny.

Następnie rozgrzewany piekarnik do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak