Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 500 g
maślanka 250 g
woda letnia 150 g
drożdże świeże 40 g
cukier łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
olej łyżka
słonecznik łuskany
pestki dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy

Kroki postępowania

1
Do tego przepisu jest potrzebna MĄKA ŻYTNIA RAZOWA. Niestety nie było jej na liście. A słonecznika i pestek dyni potrzebujemy po garści.

Z drożdży, cukru i 2 łyżek letniej wody przygotować rozczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do blachy i odstawiamy na 40 minut.
Krok 1 - Chleb żytni razowy foto
2
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Posypujemy jeszcze pestkami.
Krok 2 - Chleb żytni razowy foto
3
Pieczemy równą godzinkę. Smacznego :-)
Krok 3 - Chleb żytni razowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 28.02.2016 15:37
Na pełnoziarnistej chleb wyszedł inny niz na razowej, więc jakaś różnica chyba jest :)
Alex_M 26.02.2016 16:14
razowa to to samo co pełnoziarnista...
adelajda 27.04.2015 15:53
domowe pieczywo najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak