Chleb żytni najsmaczniejszy

Chleb żytni najsmaczniejszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia typ 2000

    350 g
  • mąka pszenna typ 650

    50 g
  • mąka pszenna typ 2000

    100 g
  • woda ciepła

    450-500 ml
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 łyżka
  • coś do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
produkty suche mieszamy w misce.
Krok 2 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
dolewamy wody tyle aby ugnieść ładne ciasto. Masa musi być jednolita, ale nie zawsze mąka jest na tyle "chłonna" że odejdzie nam gładko od ręki
Krok 3 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
Miskę przykrywamy i odkładamy we względnie ciepłe miejsce na 16-18 godzin. Kiedy wyrośnie tak jak na zdjęciu przechodzimy dalej
Krok 4 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
piekarnik nagrzewamy (im mocnej tym krócej będziemy czekać u mnie zazwyczaj jest to 200 st i na piec czekam ok 15 minut) i wstawiamy formę do nagrzania.
Krok 5 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
gdy piec będzie nagrzany, formę wysypuję mąką i wkładam do niej jeszcze raz zagniecioną masę chlebową. Formuję mokrą łyżką w bochenek. Na wierzch wylewam łyżke mleka i rozsmarowuję. Posypuję płatkami
Krok 6 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
piekę ok 45 minut do zrumienia pieczywa. Świetnie smakuje posypany białym makiem lub pestkami dyni (ew zmielone pestki jak na mączkę)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat