Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na zakwasie.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Samodzielnie upieczony chleb to idealna baza śniadań i kolacji, a także drugich śniadań zabieranych do praczy czy szkoły. Zapach, jaki roznosi się po domu podczas jego pieczenia jest nie od podrobienia i pomylenia z żadnym innym. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika i chwilowym ostygnięciu. Koniecznie sprawdźcie przepis.

Składniki:

zakwas do chleba 4 łyżki
mąka razowa żytnia 500 g
mąka pszenna 500 g
woda 400 ml
rodzynki 0,5 szklanki
migdały 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie.

Przygotowanie domowego chleba na zakwasie to czynność prosta, ale czasochłonna. Chodzi tutaj nie o sam proces pieczenia, a przygotowania zakwasu. Potrzebujecie kilku dni, by zakwas był gotowy i można było go wykorzystać do pieczenia chleba. Sami sprawdźcie przepis na chleb żytni na zakwasie. 

Kroki postępowania

1

PRZEPIS NA ZAKWAS

1. mąka żytnia pełnoziarnista,
2. woda

Używałam mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000 i przegotowaną letnią wodę.

I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.

II DZIEŃ -
O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.

III DZIEŃ -
Powtarzamy czynność z II dnia.

IV DZIEŃ -
Mieszamy zakwas, dosypujemy 1/2 szklanki mąki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
Mieszamy i odstawiamy.

V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki mąki i dolewamy 30 ml wody, mieszamy.
Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy obie mąki ,wlewamy wodę, zakwas, wsypujemy sól.
Dodajemy rodzynki i tarte migdały.

Krok 1 - Chleb żytni na zakwasie. foto
2
Formę do wypieku chleba smarujemy olejem i posypujemy po dnie czarnuszka i kminkiem.
Krok 2 - Chleb żytni na zakwasie. foto
3
Wyrabiamy by powstało gładkie ciasto.
Krok 3 - Chleb żytni na zakwasie. foto
4
Wkładamy do formy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin .
Możemy także przygotować ciasto wieczorem a upiec rano.
Wstawiamy garnek z woda do piekarnika.
Następnie wkładamy formę z ciastem.
Krok 4 - Chleb żytni na zakwasie. foto
5
Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni.
Chleb pieczemy 60 minut najlepiej, gdy piekarnik nagrzewamy od spodu.
Krok 5 - Chleb żytni na zakwasie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.05.2017 15:50
smaczny chleb
ben-ka 12.03.2014 12:06
Taki chlebek,to rarytas:)
rutynka 11.03.2014 11:50
mmm pyszności!
Olga_SK 10.03.2014 19:13
Piękny bochenek! :)
wwwiolka 10.03.2014 17:49
Lubię takie pieczywo, super.
Janina 10.03.2014 16:56
Pyszny domowy chlebek;)
Renata9 10.03.2014 16:21
bardzo smaczny chlebuś
mysza75 10.03.2014 15:56
Jaki piękny chlebek, właśnie taki jadam żytni :-)
Pyszota 10.03.2014 14:43
chlebek wyszedł piękny
Romanowka 10.03.2014 14:41
Piękny bochen prawdziwego chleba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak