Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 600 g
kasza gryczana 200 g
siemię lniane 2 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mąka żytnia 300 żurkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni przygotowujemy z mąki żytniej typu 2000 oraz wody. Każdego dnia łączymy 2-3 łyżki mąki z taką samą ilością łyżek wody. Po 7 dniach mamy gotowy zakwas. Zakwas nie warto zużywać całego, tylko zostawiać odrobinę, która stanie się zaczątkiem nowego, szlachetniejszego zakwasu. Niektórzy robią chleb na jednym zakwasie nawet przez kilka lat.
Krok 1 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
2
Gotowy zakwas odważam i przekładam do miski.
Krok 2 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
3
Dosypuje mąki żurkowej i dokładnie wyrabiam ręcznie lub robotem. Następnie wsypuję dodatki. Ugotowaną i osuszoną kaszę gryczaną. Letnią.
Krok 3 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
4
Słonecznik oraz siemię lniane.
Krok 4 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
5
Posypuję cukrem oraz solą i dodaję 2 łyżki pestek dyni.
Krok 5 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
6
Masę ponownie wyrabiam tym razem ręcznie lub z pomocą łyżki, aby nie rozdrobnić pestek.
Krok 6 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
7
Tak przygotowane ciasto chlebowe przekładam do foremek wypełniając na ½ wysokości.
Krok 7 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
8
Wierzch posypuję pestkami dyni.
Krok 8 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
9
Tak przygotowane blaszki wstawiam do letniego piekarnika. Trzymam tam 4 godziny, aż ciasto wyrośnie.
Krok 9 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto
10
Wtedy piekarnik włączam i nagrzewam do temperatury 170°C. Piekę około 45 minut. Po upieczeniu zawijam w lniane ściereczki do ostygnięcia. Upieczony chleb miał wysokość 5 cm.
Krok 10 - Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 25.04.2013 20:08
No taki chlebek to tylko palce lizać!
pacpaw 25.02.2013 21:38
dwie blaszki, Jedna wąska, blaszana keksówka dość długa - taka zwykła. Druga forma silikonowa. Krótsza, ale szersza. Wysokość chleba w jednej blaszce (tej metalowej) 5 cm, w drugiej troszkę mniej było poniewż silikon się rozszerzał i chleb troszkę urósł na boki, a nie w górę. Teraz do tej silikonowej daję więcej ciasta (około 2/3 a nie 1/2)
Puszcza 25.02.2013 16:01
nie ma to jak domowe pieczywo. mam pyt co do wysokosci chleba, z podanego przepisu wychodza ci dwa o wys. 5cm?
hahanka 08.02.2013 15:55
super przepis, też się ostatnio wkręciłam w pieczenie chleba:)
hahanka 08.02.2013 15:55
super przepis, też się ostatnio wkręciłam w pieczenie chleba:)
Ania67 06.02.2013 18:35
uwielbiam domowy chlebek
Amellia 04.02.2013 09:13
cudo!!!
Katarzyna/kate1980 03.02.2013 21:39
świetny przepis na pewno skorzystam
Margo1 03.02.2013 18:01
takiego jeszcze sama nie piekłam
pacpaw 03.02.2013 14:38
ciężkość i gliniastość chleba zależeć będzie w głównej mierze od typu mąki i dodatków. Ten chleb powyższy można by zaliczyć do ciężkich. Wczoraj piekłem chleb na samej mące żurkowej (typ 1400), bez dodatków (jedynie pestki dyni) i wyszedł miękki i sprężysty jak ten pszenny. Przepis zamieszczę niedługo :o)
anemon 03.02.2013 13:30
Jeszcze nigdy nie piekłam 100% żytniego chleba, zawsze miałam obawy, że będzie ciężki i gliniasty, ale widzę, że niepotrzebnie, bo Twój bardzo ładnie się udał.
ewelinapac 03.02.2013 13:28
muszę taki przygotowac wygląda smakowicie
babajaga1969 03.02.2013 12:06
musi być pyszny na zakwasie
Beatris 02.02.2013 23:00
Z takiego przepisu sama z chęcią skorzystam. Chleba na samym zakwasie jeszcze nie piekłam.
Sroczka 02.02.2013 22:50
Najlepszy chleb, to domowy chleb.
pacpaw 02.02.2013 22:18
przyznam się, że nie sądziłem, że jest to takie proste. Teraz przez tydzień robię zakwas i w weekend piekę chleby na cały tydzień. Dobry system :o)
treonina 02.02.2013 22:15
widzę że bardzo dobrze Ci wychodzi pieczenie chleba!
paulina2157 02.02.2013 21:36
lubię domowe chlebki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak