Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni 66%

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 2 lyzki
woda 300 g
mąka żytnia 360g typ 720

ciasto właściwe

mąka żytnia 235g typ720
mąka pszenna typ 750 310 g
woda 390 g
sól 18 g
słonecznik łuskany 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 66%

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb żytni 66% foto
2


Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać.
Krok 2 - Chleb żytni 66% foto
3

Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól.
Krok 3 - Chleb żytni 66% foto
4
Dodać łuskane ziarna słonecznika.
Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.
Krok 4 - Chleb żytni 66% foto
5

Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 5 - Chleb żytni 66% foto
6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb żytni 66% foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.06.2015 09:19
kiedyś otworzę ;) dzięki!
Renata9 08.06.2015 20:41
Olu, Ty to powinnaś piekarnię otworzyć, bo coraz pyszniejsze chlebki pieczesz:-)
Franciszek 08.06.2015 17:52
Pyszny chleb
Alex_M 08.06.2015 17:34
Chleb na zakwasie wg przepisu mistrza Hamelmana. Udział mąki żytniej wynosi 66%, stąd nazwa. Od siebie dołożyłam słonecznik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak