Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni
** Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.
Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.