Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 250 gram
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
mąka do obsypania 2 garście
woda 175 (ciepła)
tłuszcz do formy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni

*Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
** Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.

Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.
Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 26.01.2014 22:14
oj na pewno pyszny taki chlebek
gosia47-47 08.09.2012 09:37
nic tylko jeść :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak