Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 340 g
mąka żurkowa 1 kg
woda 1 litr
cukier 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki
słonecznik łuskany 5 łyżek
sezam 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni robię przez około tydzień czasu. Codziennie mieszam ze sobą wodę z mąką żytnią żurkową w równych proporcjach. Zaczynam od 1 łyżki pierwszego dnia. Ostatniego dnia dodaję już 3 łyżki. Tak przygotowany zakwas przekładam do miski.
Krok 1 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
2
Wsypuję mąkę żurkową. Mieszam robotem stopniowo wlewając wodę. Wymieszane ciasto pozostawiam na godzinę, aby „odpoczęło”.
Krok 2 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
3
Następnie dodaję sezam, siemię lniane oraz pestki słonecznika. Dosypuję jeszcze cukru i soli.
Krok 3 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
4
Ponownie mieszam.
Krok 4 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
5
Blaszki wysmarowuję margaryną. Posypuję mąką żytnią. Przekładam ciasto wypełniając blaszki na 2/3 wysokości. Odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
6
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 220°C. Wstawiam chleb. Po około 20 minutach temperaturę zmniejszam do 180°C. Piekę około 35 minut.
Krok 6 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto
7
Upieczony chleb miał wysokość 5,5 cm.
Krok 7 - Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika i sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 16.04.2014 18:42
Super chlebek :)
gacopierz23 28.03.2014 21:23
domowy najlepszy
Stenka 02.08.2013 07:53
mam na niego ogromną ochotę
chrupnij-sobie.pl 04.04.2013 10:02
pychotka taki domowy chleb
Grażyna13 03.04.2013 17:45
Pycha, moje smaki :)
Anna169Hosz 03.04.2013 00:52
Wygląda na bardzo smaczny.
Mysiunia 27.03.2013 20:57
jest świetny! Z chęcią wypróbuję :)
MAR3STA 27.03.2013 20:12
pyszny chlebek
aginaa 24.03.2013 19:57
musze upiec taki chlebek
babajaga1969 22.03.2013 16:39
uwielbiam chleb domowego wypieku - zawsze właśnie kojarzy mi się z dodanymi do ciasta ziarnami zbóż, pestkami dyni i słonecznika, lnem, i ze zdrowiem oczywiście - wspaniały wypiek :)
Monika58 22.03.2013 16:20
wspaniały chlebek - pycha wypiek :)
Poison1988 22.03.2013 10:37
niebo w gębie, taki chleb mogę zjeść bez dodatków :)
IZABELA29 22.03.2013 08:44
dawno na zakwasie chleba nie robiłam
marcia7 21.03.2013 23:11
samo zdrowie
Piotr-21 21.03.2013 22:02
bardzo smaczny
migotka28 21.03.2013 21:53
nie ma jak domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak