Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
len
100 g -
orzechy włoskie
20 g -
orzechy laskowe
20 g -
migdały
20 g -
babka płesznika
3-4 łyżki -
otręby owsiane
140 g -
słonecznik łuskany
120 g -
masło
50 g -
syrop z agawy
1 łyżka -
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka -
woda
350 (źródlana) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Orzechy i migdały można dodać w całości lub posiekane.
Jeśli babka jest mielona - wystarczą 3 łyżki, a jeśli nasiona są całe - trzeba dodać 4 łyżki.
Wodę połączyć z syropem z agawy (można zastąpić miodem lub melasą) i stopionym masłem.
Wlać do sypkich składników i sprawnie wymieszać aż do zupełnego połącznenia.
Owinąć foremkę folią i pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej - mój chlebek stał przez całą noc (12 godzin) - w tym czasie ziarna nabierają wilgoci z dodanej wody i pęcznieją, co wpływa na końcową konsystencję wypieku.
Kiedy chleb jest odpowiednio wypieczony - wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód bochenka.
Chleb po upieczeniu należy pozostawić co najmniej na kilka godzin, aby zupełnie ostygł - krojony wcześniej może się kruszyć!
Najbezpieczniej upiec go wieczorem i pozostawić na całą noc do stygnięcia.
Komentarze (32)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (22)