Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • len

    100 g
  • orzechy włoskie

    20 g
  • orzechy laskowe

    20 g
  • migdały

    20 g
  • babka płesznika

    3-4 łyżki
  • otręby owsiane

    140 g
  • słonecznik łuskany

    120 g
  • masło

    50 g
  • syrop z agawy

    1 łyżka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    350 (źródlana)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
Odważyć orzechy włoskie, laskowe, migdały, słonecznik i siemię lniane - ja mam len tzw. "łamany", ale można dodać całe ziarenka.

Orzechy i migdały można dodać w całości lub posiekane.
Krok 2 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
Następnie odważyć otręby owsiane, dodać sól, przyprawy smakowe (użyłam czarnuszki, ale może to być np. kminek lub zioła) i babkę płesznika - ja dodałam zmieloną, bo taką miałam pod ręką.

Jeśli babka jest mielona - wystarczą 3 łyżki, a jeśli nasiona są całe - trzeba dodać 4 łyżki.
Krok 3 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.
Wodę połączyć z syropem z agawy (można zastąpić miodem lub melasą) i stopionym masłem.
Wlać do sypkich składników i sprawnie wymieszać aż do zupełnego połącznenia.
Krok 4 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
Masę ugnieść jak najdokładniej w natłuszczonej foremce odpowiedniej wielkości - ja użyłam keksówki silikonowej - wyrównać powierzchnię.
Owinąć foremkę folią i pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej - mój chlebek stał przez całą noc (12 godzin) - w tym czasie ziarna nabierają wilgoci z dodanej wody i pęcznieją, co wpływa na końcową konsystencję wypieku.
Krok 5 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
Foremkę z odstanym ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175*C na 20-30 minut, następnie ostrożnie przełożyć na płaską blachę lub kratkę i dopiec przynajmniej do pełnej godziny.
Kiedy chleb jest odpowiednio wypieczony - wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód bochenka.

Chleb po upieczeniu należy pozostawić co najmniej na kilka godzin, aby zupełnie ostygł - krojony wcześniej może się kruszyć!
Najbezpieczniej upiec go wieczorem i pozostawić na całą noc do stygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olyabuziaczek 05.10.2014 17:24
wow, pierwszy raz widze taki chlebek. musze sprobowac zrobic
aginaa 21.04.2014 12:12
słyszałam o tym chlebku i tez mam go zamiar upiec :)
olkaaa 15.04.2014 07:28
chętnie spróbuję
Dorian 30.03.2014 14:42
Pyszny chlebek taki na "bogato"
Grażyna13 28.03.2014 19:41
Wspaniały chleb :)
Camill 02.12.2013 18:52
Ten chlebek to na wyspach prawdziwa legenda od ladnych kilku lat. Ale angielki z reguly sa za leniwe na to zeby cos upiec. Pojawil sie na kilku znanych blogach i w tv.
Klausia 05.11.2013 12:34
ciekawe :) aczkolwiek ja pewnie jadłabym tylko z masłem, albo pastami :)
hahanka 25.06.2013 10:43
bardzo bogaty w składniki takie jak lubię, muszę wypróbować
hahanka 25.06.2013 10:42
bardzo bogaty w składniki takie jak lubię, muszę wypróbować :)
lee-aa 20.06.2013 18:30
super ;) dodałam do swojej księgi, żeby mieć ten przepis pod ręką ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat