Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ziemniaczany na zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej razowej typ 2000 100 g
mąki pszennej graham typ 1850 100 g
mąki żytniej typ 720 100 g
mąki pszennej typ 500 200 g
zimnych gotowanych ziemniaków 350 g
cukru 1 łyżka
soli 1 łyżka
aktywnego zakwasu 1 szk
ciepłej wody 1 szk
olej 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany na zakwasie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do miski wsypać mąki, sól, cukier, ziemniaki i wymieszać. Do dzbanka wlać zakwas, wodę i olej i wymieszać.
Krok 1 - Chleb ziemniaczany na zakwasie foto
2
Do mieszanki mąki wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto. Najpierw drewnianą łyżką a potem ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny.
Krok 2 - Chleb ziemniaczany na zakwasie foto
3
Po tym czasie ciasto znowu wyrobić i przełożyć je do podłużnej foremki i znowu zostawić przykryte na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe po wyrośnięciu wstawić w blaszce do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 -40 minut.
Krok 3 - Chleb ziemniaczany na zakwasie foto
4
Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb ziemniaczany na zakwasie foto
5
Chleb z dodatkiem ziemniaków jest wilgotny i super smakuje z masłem.
Krok 5 - Chleb ziemniaczany na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 04.06.2013 20:52
ale pomysł :-)
Pyszota 03.06.2013 18:31
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak