Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ziemniaczany

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 500 500 g
ugotowanych w mundurkach 300 g
ziemniaków
soli 1 łyżka
cukru 1 łyżka
świeżych drożdży 50 g
letniej wody 1,5 szk
olej 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże, rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po czym wyrobić ciasto. Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb ziemniaczany foto
2
Formę keksową o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb ziemniaczany foto
3
Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Krok 3 - Chleb ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 09.04.2013 13:46
Domowe wyroby są teraz na czasie u mnie taki chleb z ziemniakami też gości często
ZEWA 08.04.2013 21:43
Świetna sprawa domowe pieczywo :)
czekoladka_m 08.04.2013 20:11
pyszny, ja też ostatnio coraz częściej sama piekę chleb;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak