Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego. Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa. Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego. Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 400 gramów
mąka pszenna typ 750 350 gramów
szpinak świeży 1 garść
młoda pokrzywa 1 garść
drożdże suche 8 gramów
syrop kukurydziany 2 łyżki
sól 1 łyżka
olej 2 łyżki
mleko 2 szklanki

Porada

Ma być płaska łyżka soli a mleko letnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze szpinakiem i pokrzywą Zewy

Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym. Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką, aby wyrosło. Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek. Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak