Chleb ze szpinakiem i pokrzywą Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego. Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa. Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego. Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 500

    400 gramów
  • mąka pszenna typ 750

    350 gramów
  • szpinak świeży

    1 garść
  • młoda pokrzywa

    1 garść
  • drożdże suche

    8 gramów
  • syrop kukurydziany

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym. Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką, aby wyrosło. Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek. Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

ZEWA
Ma być płaska łyżka soli a mleko letnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat