Chleb z żurawiną i ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    40 dag
  • płatki owsiane

    4 łyżki
  • drożdże świeże

    4 dag
  • woda ciepła

    400 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • żurawina suszona

    4 łyżki
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
  • orzechy posiekane

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    4-5 łyżek
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 2 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Do miski wsypać mąkę, dodać orzechy, żurawinę, siemię lniane, słonecznik, 3 łyżki płatków owsianych i sól, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Następnie wlać resztę wody i oliwę.
Krok 4 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Połączyć z wyrośniętym rozczynem.
Krok 5 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 8-10 minut.
Krok 6 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 30/12 cm, posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi.

Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut.

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 28.06.2017 17:05
fajny przepis na chleb :)
Renataj 27.06.2017 22:47
Apetyczny chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat