Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna pełnoziarnista
40 dag -
płatki owsiane
4 łyżki -
drożdże świeże
4 dag -
woda ciepła
400 ml -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
żurawina suszona
4 łyżki -
siemię lniane
2-3 łyżki -
orzechy posiekane
3 łyżki -
słonecznik łuskany
4-5 łyżek -
oliwa
2 łyżki -
mleko
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Chleb z żurawiną i ziarnami
Kroki postępowania






Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Komentarze (2)