Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z żurawiną i ziarnami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 40 dag
płatki owsiane 4 łyżki
drożdże świeże 4 dag
woda ciepła 400 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
żurawina suszona 4 łyżki
siemię lniane 2-3 łyżki
orzechy posiekane 3 łyżki
słonecznik łuskany 4-5 łyżek
oliwa 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z żurawiną i ziarnami

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 1 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
2
Do miski wsypać mąkę, dodać orzechy, żurawinę, siemię lniane, słonecznik, 3 łyżki płatków owsianych i sól, wymieszać.
Krok 2 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
3
Następnie wlać resztę wody i oliwę.
Krok 3 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
4
Połączyć z wyrośniętym rozczynem.
Krok 4 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
5
Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 8-10 minut.
Krok 5 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto
6
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 30/12 cm, posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi.

Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut.

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb z żurawiną i ziarnami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.06.2017 17:05
fajny przepis na chleb :)
Renataj 27.06.2017 22:47
Apetyczny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak