Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami i rozmarynem
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, utłuc. Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać. Powoli, po kawałku, dodawać zaczyn, ciasto powinno być wilgotne, ale nie luźne. Zagniatać kilka minut, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu można ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na pół i uformować kule. Odłożyć je na 20 minut. Następnie uformować bochenki albo włożyć ciasto do form keksowych, podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez około godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35-45 minut, po 15 minutach obniżając temperaturę do 210 stopni C. Jeżeli pieczecie w foremkach po upieczeniu natychmiast wyjąć bochenki (bo zawilgotnieją).Studzić na kratce.