Chleb z ziemniakami i rozmarynem

Chleb z ziemniakami i rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • woda

    300 g
  • sól

    9 g
  • drożdże świeże

    10 g
  • mąka pszenna

    1 kg
  • woda

    600 g
  • sól

    25 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • ziemniaki

    400 g
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Chleb z ziemniakami i rozmarynem

Drożdże (10 g) rozpuścić w wodzie (300 g), dodać 450 g mąki i sól (9 g). Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, utłuc. Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać. Powoli, po kawałku, dodawać zaczyn, ciasto powinno być wilgotne, ale nie luźne. Zagniatać kilka minut, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu można ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na pół i uformować kule. Odłożyć je na 20 minut. Następnie uformować bochenki albo włożyć ciasto do form keksowych, podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez około godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35-45 minut, po 15 minutach obniżając temperaturę do 210 stopni C. Jeżeli pieczecie w foremkach po upieczeniu natychmiast wyjąć bochenki (bo zawilgotnieją).Studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Stenka 03.07.2013 09:09
ciekawy przepis
matesko 16.04.2013 08:19
apetycznie wygląda
iziona 08.04.2013 09:03
Bardzo fajny chlebek, lubie wypieki z ziemniakami
Habibi 30.03.2013 12:27
Uwielbiam rozmaryn, a ziemniaki często dodaję do swoich wypieków - nadają puszystości i lekkości ciastu, a także wypiek jest dłużej świeży.
Anna141 14.04.2011 08:59
zapowiada się smakowicie
MAR3STA 25.11.2010 12:41
chlebek domowej roboty, nie ma nic lepszego!
kot_pankracy 23.11.2010 10:46
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat