Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

mąka żytnia typ 720 70 gram
mąka żytnia 80 gram typ 2000
zakwas żytni 100 gram
woda 130 mililitr

CIASTO WŁAŚCIWE

zaczyn chlebowy 250 gram
mąka pszenna typ 750 600 gram
mąka żytnia typ 720 50 gram
ziemniaki ugotowane 100 gram
woda 100 mililitr
maślanka 250 mililitr
sól 1,5 łyżeczka
oliwa 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie

Kroki postępowania

1
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie foto
2
Następnie do zaczynu dodać obie mąki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wodę, maślankę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie foto
3
Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie foto
4
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 40-45 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 4 - Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 13.10.2015 08:45
Robiłam kiedyś podobny chleb z ziemniakiem :) Wyszedł bardzo smaczny :)
Alex_M 12.10.2015 17:38
świetny chleb!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak