Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami na zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 2 łyżki
woda 85 g
mąka pszenna 70g typ 650
NAMACZANKA
siemię lniane 40 g
woda 110 g
pozostale
słonecznik 55 g
sezam 25 g
mąka pszenna 350g typ 650
mąka żytnia 35g typ 2000
woda 160 g
sól 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami na zakwasie

Kroki postępowania

1
Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić.
Krok 1 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
2
W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin.
Krok 2 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
3
Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką.
Krok 3 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
4
Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny (w połowie tego czasu ciasto odgazować), następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić pod ściereczką na 3 godziny.
Krok 4 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki
Krok 5 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakołyk 27.02.2014 17:54
Domowy chlebek... pycha :)
Iwona32 21.02.2014 18:47
uwielbiam taki
caralajna 12.02.2014 15:48
świetny domowy chleb
Alex_M 11.02.2014 11:53
dziękuję za miłe słowa :) i cieszę się, że się udał! :)
anemon 11.02.2014 08:22
Uprzejmie donoszę: przepis rewelacyjny, chleb udał się znakomicie. Dzięki.
Alex_M 10.02.2014 22:18
trzymam z całej siły! :)
anemon 10.02.2014 17:58
W takim razie trzymaj kciuki i za mnie, bo jestem w trakcie pieczenia Twojego chleba.
Alex_M 10.02.2014 14:04
cieszę się :D trzymam kciuki, żeby wyszło pysznie :)
Beatris 10.02.2014 13:54
Takiego "smaka" mi narobiłaś, że chyba dzisiaj upiekę jakiś chlebek...:D
pierniczkowo 10.02.2014 12:57
wspaniały chlebek :)
Klausia 10.02.2014 11:57
wygląda bardzo smakowicie :)
Jadwiga/Jaga85 09.02.2014 22:45
Super chlebek!!!
Alex_M 09.02.2014 18:10
@Mniam, podwijaj rękawy i pieczemy :D
mufinka79 09.02.2014 16:48
Super się prezentuje :)
Milka100 09.02.2014 16:18
uwielbiam domowy chleb i jeszcze z ziarnem, pycha
Mniam 09.02.2014 16:14
Ale mi narobiłaś ochoty na taki chlebuś. Lubię z takimi ziarenkami.
Renata9 09.02.2014 16:09
bardzo smaczny chlebuś, aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak