Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 kg
drożdże świeże 50 g
sól 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżki
woda letnia 1 litr
siemię lniane około 6 łyżek
pestki dyni około 2 łyżek
ziarna słonecznika około 6 łyżek
otręby 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

Mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże umieścić w misce i wymieszać. Wlać wodę, wymieszać i chwilę wyrobić - ciasto będzie bardzo luźne. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto mocno rozmieszać łyżką i przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych otrębami dwóch keksówek, o dolnych wymiarach mniej więcej 22x9 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, ale nie na długo, na około 15 - 20 minut. Ciasto nie może dużo wyrosnąć.

Piec około 1 godziny w temperaturze 230°C. Można piec w mniejszej temperaturze ( 200° - 210°C ) ale wówczas dłużej o 10 - 15 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 14.02.2014 13:55
pyszny chlebek :)
ZEWA 07.02.2014 21:19
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba z krupczatki, koniecznie muszę upiec.
Aannkaa82 30.01.2014 10:02
Jak zobaczyłam to pomyślałam "Kurcze mój przepis" :)piekę identyczny, moja rodzinka go uwielbia :).
IwonaDD 24.01.2014 16:31
cudowny chlebek!
malaczarna23 24.01.2014 09:39
uwielbiam domowy chlebuś
cukiereczek 23.01.2014 17:53
wspaniały domowy
Romanowka 23.01.2014 17:25
Wygląda pysznie, nigdy nie piekłam z krupczatki, muszę spróbować
Karolcia12 23.01.2014 17:12
z wielką przyjemnością spróbowałabym tego chleba
patryska76 23.01.2014 17:04
Domowy chlebuś... Uwielbiam ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak