Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 0,5 szkl
mąka żytnia 1 szkl
drożdże 1/6 kostki
mąka pszenna 1 kg
otręby pszenne 0,75 szkl
siemię lniane 0,75 szkl
pestki dyni 0,5 szkl
słonecznik łuskany 0,5 szkl
sól 2 łyżeczki
woda letnia 3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

1. 0,5 szklanki zakwasu wymieszać z 1 szklanką mąki żytniej (najlepiej typ 2000) i 1 szklanką letniej wody. Odstawić na ok. 12 godz. (np. na noc) w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba należy odłożyć ½ szklanki młodego zakwasu na następne pieczenie.
2. 1/6 kostki drożdży rozgnieść w szklance z łyżeczką mąki pszennej, szczyptą soli i niewielką ilością wody (tak by uzyskać konsystencję śmietany) i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły działać (zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość).
3. W dużym naczyniu wymieszać (za pomocą dużej, drewnianej łyżki)wszystkie składniki.
4. Ciasto nakryć ścierką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyłożyć ciasto do dwóch foremek – keksówek, nakryć ścierką i odłożyć na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
6. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec 15 min. Następnie należy zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec 50 min.
7. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i pozostawić na 10 min. „do góry nogami”.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.11.2012 23:16
1/6 kostki drożdży - dokładnie ile gram? bo kostki w sprzedaży są różnej wielkości. Do rozczynianych drożdży niedobrze dodawać sól - nie lubią jej i mogą słabo rosnąć - lepiej ja wymieszać z mąką . Brak informacji o wielkości foremek
GOSIA18 13.11.2012 15:47
super
Joanna46 13.11.2012 09:13
Mój ulubiony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak