Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami
2. 1/6 kostki drożdży rozgnieść w szklance z łyżeczką mąki pszennej, szczyptą soli i niewielką ilością wody (tak by uzyskać konsystencję śmietany) i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły działać (zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość).
3. W dużym naczyniu wymieszać (za pomocą dużej, drewnianej łyżki)wszystkie składniki.
4. Ciasto nakryć ścierką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyłożyć ciasto do dwóch foremek – keksówek, nakryć ścierką i odłożyć na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
6. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec 15 min. Następnie należy zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec 50 min.
7. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i pozostawić na 10 min. „do góry nogami”.