Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g
  • mąka żytnia

    100 g
  • mąka razowa

    100 g
  • płatki owsiane

    1/4 szklanki
  • otręby owsiane

    1/4 szklanki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • pestki dyni

    1 łyżka
  • pestki słonecznika

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyzeczka
  • woda letnia

    500 ml
  • nasiona chia

    2-3 łyżki
  • zakwas do chleba

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Przygotować wszystkie składniki. Zakwas do chleba wyjąć z lodówki wcześniej i dokarmić mąką 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę żytniej , wody 1/4 szklanki . Wymieszać i pozostawić do następnego dnia .
Krok 2 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Do miski wsypać mąki przesiane ,dodać pestki , siemię lniane , sól, cukier , zakwas i wodę . wymieszać . Dosypać płatki owsiane.
Krok 3 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Wsypać otręby owsiane .
Krok 4 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Dołożyć nasiona hia .
Krok 5 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Wyrobić jeszcze raz i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 -2 godzin .
Krok 6 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przemieszać , odpowietrzyć i włożyć do wysmarowanej i posypanej blaszki .
Krok 7 - Chleb z płatkami owsianymi i hia ,z otrebami owsianymi  foto
Piec w190 stopniach około 1 godziny i 5-10 minut. Upieczony zawinąć w wilgotną ściereczkę ,wystudzić .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 18.09.2016 20:20
pyszności :)
bertpvd 18.09.2016 20:10
ciekawy chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat