Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 2 lyzki
woda 50 g
mąka pszenna typ 750 50 g

Namaczanka

płatki owsiane 50 g
wrzątek 100 g

oraz

jabłko 200g antonówka
woda 50 g
drożdże świeże 10 g
cukier 0,5 lyzeczki
mąka pszenna typ 750 400 g
sól 1 płaska łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie

Kroki postępowania

1
Wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Krok 1 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
2

Rano przygotować namaczankę: płatki zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
Krok 2 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
3

Antonówkę obrać, zetrzeć na tarce.
Krok 3 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
4
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
Krok 4 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
5
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać rozczyn drożdżowy, zaczyn zakwasowy, dodać jabłko i płatki owsiane. Zagnieść jednolite ciasto (będzie luźne), odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
6

Następnie przełożyć do formy 10x20cm wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto
7
Gdy wyrośnie, naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. Odstawić na kratkę do ostudzenia
Krok 7 - Chleb z płatkami owsianymi i antonówką, na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.09.2014 21:49
Wiadomo czyj to wypiek :) nie dałabyś się przypadkiem adoptować :)
Alex_M 10.09.2014 19:12
@Mniam, szkoda :) powiedz gdzie mam się przeprowadzić hihi
Mniam 10.09.2014 11:46
Kolejny wspaniały wypiek. Szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, bo składałabym u Ciebie zamówienia :)
Habibi 10.09.2014 11:07
Ja dodawałam kiedyś do chleba mus z pieczonych jabłek (nie były to antonówki), a ostatnio właśnie z jednej dużej antonówki dodałam sam wyciśnięty sok, ale nie robiłam go na zakwasie tylko na drożdżach - antonówka i tak dała posmak chleba zakwasowego ;) Dla mnie antonówki są świetnym dodatkiem nie tylko do słodkich dań i wypieków, ale właśnie dla pikantnych również :)
Wiktoria29 10.09.2014 09:27
ciekawy przepis z tym dodatkiem jabłka
Iwusia 09.09.2014 22:47
fantastyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak