Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna typ 650 1 kg
Cebula suszona Prymat w płatkach 1 szklanka
sól 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Kroki postępowania

1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie ją ostudzić i obrać ze skórki.
Krok 1 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
2
Paprykę zmiksować blenderem.
Krok 2 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 3 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
4
Mąkę, suszoną cebulę i sól przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
5
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i zmiksowaną paprykę, wymieszać.
Krok 5 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 7 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto
8
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 8 - Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 28.07.2015 19:58
smaczny domowy chlebek
gosia56 28.07.2015 16:38
Pyszny chlebek porywam kromeczkę;)
Benita 28.07.2015 14:09
Pyszny chlebuś! Szkoda, że w piekarniach nie ma podobnych.
Beatris 28.07.2015 12:41
Ślicznie dziękuję, aż się zarumieniłam:) Niezmiernie miło przeczytać taki komentarz:)
Ifa 28.07.2015 12:18
Ładny ma kolorek :-)
Justi2401 28.07.2015 11:57
Wspaniały chlebuś, jak zawsze u Ciebie z resztą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak