Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 4 szklanki
sól 1 łyżka
siemię lniane 1 szklanka
płatki jaglane 3/4 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki
olej rzepakowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Krok 1 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
4
Do sypkich składników dodać paprykę, wodę, rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.
Krok 4 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto
7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.07.2015 21:22
Nie ma to jak swojski chlebek.
Sroczka 28.07.2015 19:53
Taki chlebek mogłabym jeść codziennie.
Renata9 28.07.2015 14:15
Pyszny chlebek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak