Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg typ 750
  • mleko

    1,5 szk letnie
  • woda letnia

    1,5 szk
  • drożdże

    25 g
  • pestki dyni

    100 g
  • słonecznik łuskany

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1/4 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki,
Krok 2 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Krok 3 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie,
Krok 5 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Krok 6 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Krok 7 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Krok 8 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Krok 9 - Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem foto
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 01.11.2014 18:11
super chlebek
DorotaZ 01.11.2014 17:11
Ciekawy sposób pieczenia chleba:)
IwonaDD 01.11.2014 08:58
piękny ten chlebuś!!!!!
Anna133 01.11.2014 07:27
ładny to mało powiedziane ;)
Adamorek 01.11.2014 03:32
prawdziwie domowy
Iwusia 31.10.2014 22:43
wspaniały wyszedł Ci ten chlebek
Christopher 31.10.2014 22:27
Ciekawy sposób.Chlebek ładny,muszę spróbować upiec.
bietka 31.10.2014 21:19
bardzo smaczny chlebek :)
marenka 31.10.2014 19:00
Fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat