Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bibosz

kasza pęczak 100 g
kasza gryczana 100 g

ciasto właściwe

zakwas żytni 400 g
woda 200 g
mąka pszenna typ 650 400 g
mąka pszenna typ 2000 250 g
sól 2 lyzeczki
siemię lniane 1 lyzka
słonecznik łuskany 1 lyzka
pestki dyni 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić bibosz: obie kasze wrzucić do garnuszka, zalać wrzątkiem, ok. 1cm ponad poziom kasz. Odstawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto
2
Następnego dnia wsypać do misy robota obie mąki i sól.
Krok 2 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto
3
Do zakwasu wlać wodę, wymieszać. Wlać do misy robota.
Krok 3 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto
4

Dodać namoczone kasze, wsypać siemię, słonecznik i dynię.
Krok 4 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto
5
Zagnieść jednolite ale luźne ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto
6

Następnie przełożyć ciasto do dużej formy (u mnie 18x28cm) lub do 2 mniejszych. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 21.01.2015 17:08
Super chlebek;)
Malinka 21.01.2015 13:16
Śniadanie z takim chlebkiem to dopiero COŚ!!!
Ania84 21.01.2015 11:47
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak