Chleb z oliwkami i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 g
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    130 ml
  • mąka pszenna

    250 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    60 g
  • oliwki czarne

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 29.03.2014 21:28
musi być pyszny
Wiktoria29 29.03.2014 12:19
świetnie wygląda , ciekawe jak smakuje
Noruas 29.03.2014 11:49
Świetny pomysł na chleb, na pierwszy rzut oka wygląda jak keks :)
Kuchenka 29.03.2014 10:46
nawet fajne jest
gosia56 29.03.2014 09:42
Na pewno pyszny chlebuś ;)
Czyki 29.03.2014 09:30
Cudowny chlebuś:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat