Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 gram
drożdże suche 1 opakowanie (7g)
płatki owsiane 70 gram
pestki słonecznika 3 łyżeczi
sól 2 łyżki
cukier 1 łyżka
ocet 10 % 1 łyżeczka
woda ciepła 500 ml

Porada

Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół. Tak samo z płatkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)

Kroki postępowania

1
Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
(Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.)
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut.
Krok 1 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto
2
Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Krok 2 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto
3
Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
Krok 3 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto
4
Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni.
(Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.)
Po upłynięciu powyższego czasu - chleb zostawić na 5 minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek.
Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował
Kroić po upływie minimum godziny.
Krok 4 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.06.2017 21:22
Dziękuję :)
gusia1000 02.06.2017 23:02
Dobry chleb.
agnieszka214 02.06.2017 21:54
Bardzo pyszny chleb
Diana Rusiłowicz 01.06.2017 19:59
Dziękuję....
Malinka 31.05.2017 13:04
Domowy chlebek...MNIAM!
Bożena Matuszczyk 31.05.2017 11:34
Apetyczny chlebek ,super przepis;)
Franciszek 30.05.2017 21:35
Pyszny chleb
Renata9 30.05.2017 21:02
Fajny chlebek, koniecznie muszę wypróbować przepis
cukiereczek 30.05.2017 19:51
jak on smacznie wygląda
pestka 30.05.2017 19:30
wygląda bardzo smacznie
Janina 30.05.2017 16:45
Ciekawy przepis;))
Diana Rusiłowicz 30.05.2017 15:57
Phooolecam ;)
Diana Rusiłowicz 30.05.2017 15:56
Dziękuję....
Bernadeta1 30.05.2017 15:39
bardzo fajny przepis na chlebek
Babeczka35 30.05.2017 14:22
Ciekawy przepis na chleb.
Konczi 30.05.2017 13:47
świetny przepis - koniecznie trzeba wypróbować
Patrycja33 30.05.2017 10:01
ciekawy przepis:)
agaK. 30.05.2017 09:44
To 'zawsze się udaje' bardzo zachęca;)
Róża1 30.05.2017 09:40
bardzo ciekawy przepis !!!!!!!!!!
IZABELA29 30.05.2017 08:11
Bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak